line

ЗАНИМАНИЯ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

БОРОВЕЦ И ПАНИЧИЩЕ

БОРОВЕЦ И ПАНИЧИЩЕ

Боровец е на 30 километра от комплекс Коко Хилс,
а село Белчин се намира на 13 километра. Рилският манастир е на 80 километра, а Рилските езера са на 17 километра. Най-близкото летище е летище София, което отстои на 71 километра.

„Паничище” е планински курорт,
на височина 1350- 1450 м над морското равнище. През зимата за туристите функционират няколко ски писти и ски лифтове. Паничище е един от бързо развиващите се ски курортни центрове в България, подобно на курортите Боровец и Пампорово. Близостта до Националния парк „Рила” и Рилските езера превръщат Паничище в предпочитано място за отдих и през лятото. В района са проправени няколко маркирани туристически пътеки и има добри условия за занимания с различни видове спорт. Навсякъде има хотели и ресторанти.

От Сапарева баня започват
няколко туристически маршрута към редица манастири и църкви в близките села.

Седемте Рилски езера


Седемте Рилски езера

Седемте Рилски езера е най-дългата
и най-посещавана група езера в България. Разположени са стъпаловидно между 2100 и 2500 метра надморска височина. Имената им от най-високото към най-ниското са: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното.

Водите им се оттичат едно в друго
и дават началото на река Джерман. Преходът е около 8,5 км, които се изминават приблизително за 4 часа.

Гейзерът


Гейзерът

Гейзерът в Сапарева баня е един от най-горещите
в света със своите 103 градуса. Той е единственият в континентална Европа и е най-буйният и достъпен гейзер в света - пулсира през 5-6 мин. Височината на водния стълб му е 18 м и извира от дълбочина 75 м.

Множеството цветни светлини,
които се включват през летните вечери го прави забележителна гледка.

Цари Мали град


Цари Мали град

Цари Мали град е музеен комплекс
в село Белчин и филиал на Историческия музей в Самоков. Откритият официално през 2009 година комплекс се състои от: средновековната църква "Света Петка", музейна част под нея и антична крепост, разположена на хълма над тях.

Крепостта Цари Мали град е обявена за
паметник на културата с национално значение и се проучва от 2007 година. До нея се намира култов комплекс, където е бил каменният кръст и оброкът Свети Спас или Възнесение Господне, средновековна църква от XV век и останките на два раннохристиянски храма, под чиито основи се намират руините на езическо светилище.


Екопътека Горица

Екопътека Горица се намира в Рила планина,
близо до Сапарева баня. Тя води до Овчаренския водопад, разположен в подножието на Кабулския дял на Рила. Височината на водния пад е 39 метра и е най-ниско разположения водопад в Рила - само на 900 метра надморска височина.

Пред водопада има офермена площадка
за наблюдение и пейка за отдих. Дължината на пътеката е около 2 км и се изминава за около 40 минути.


© Всички права запазени 2024 | КОМПЛЕКС КОКО ХИЛС | Изработка ФиУеб ЕООД